Начало | Новини | Експертите видяха дъното на петролните цени

Експертите видяха дъното на петролните цени

В петък Международната енергийна агенция (MAE) съобщи, че цените на суровия петрол може би вече са оформили дъно, тъй като завръщането на Иран на пазара се е оказало по-малко драматично, отколкото обещаваха властите в Техеран и с оглед на сигнали за спад в предлагането на "черното злато" от производителките извън ОПЕК.

В последния месечен доклад на МАЕ се отбеляза, че на забележителното възстановяване на цените на петрола през последните седмици "не трябва да се гледа като на окончателен знак, че най-лошото вече е приключило, но въпреки това има признаци, че цените може би вече са достигнали дъното."

През февруари петролният добив на ОПЕК се сви с 90 хиляди барела на ден до 32,61 млн. барела ежедневно поради по-слабо производство от страна на Ирак, Нигерия и Обединените арабски емирства, посочи Международната енергийна агенция. Загубите бяха отчасти компенсирани от нарастване с 220 хиляди барела на ден на иранския добив, който през миналия месец достигна 4-годишен връх от 3,22 милиона барела на ден, се посочва в доклада на МАЕ.

"Завръщането на Иран на петролните пазари не се оказа чак толкова драматично, колкото обещаваха иранските власти и всъщност е по-постепенно", заяви водещата енергийна агенция, който съветва някои от най-големите потребителите на петрол в света.

В същото време световният топ износител на петрол - Саудитска Арабия повиши слабо своето производство през февруари до 10,23 милиона барела на ден от 10,21 милиона месец по-рано, докато предлагането на "черното злато" извън ОПЕК се сви с 90 хиляди барела на ден до 57,1 млн. барела и се очаква да спадне с общо 750 хиляди барела на ден през настоящата година, прогнозира МАЕ. Агенцията очаква петролният добив в САЩ през 2016-а година да намалее с близо 530 хиляди барела на ден до 12,4 млн. барела на ден.

"Друг фактор, който в момента поддържа цените по-високи, е възможното съвместно действие от страна на основните петролни производителки за контролиране на тяхното производство", допълни Международната енергийна агенция.

Миналият месец енергийните министри на Саудитска Арабия и Русия - двете най-големи в света износителки на петрол, съвместно с Катар и Венецуела, се договориха да замразят производството си на нивата от януари, но само ако ги последват и други водещи производителки.

На този етап Техеран отхвърля идеята, като през последните дни властите в Иран заявиха многократно, че те планират да повишат петролния си добив до нивата от преди наложените на страната Западни санкции.

Международната енергийна агенция обаче отбеляза, че е малко вероятно подобно споразумение да се отрази съществено на баланса между петролното търсене и предлагане през първата половина на 2016-а година.

Прогнозата на МАЕ, че пазарът на "черното злато" може би вече е достигнал дъно, доведе до ново поскъпване на петрола през днешната европейска търговия. Фючърсите на петрола сорт брент нарастват с 1,65% към 40,71 долара за барел, отправяйки поглед към тазгодишния връх от 41,48 долара, достигнат в началото на седмицата (на 8-и март). Фючърсите на американския лек суров петрол се повишават с 2% към нов връх за настоящата година от 38,60 долара.

Подкрепа за подновеното поскъпване на "черното злато" оказва и понижението на американския долар на валутните пазари, както и нарастващите очаквания за предстояща в близките седмици среща между основните производителки от и извън ОПЕК, на която да се постигне официално споразумение за замразяване на техните добри на нивата от януари.

www.infostock.bg

Новини

ЕЦБ понижи лихвите и увеличи покупките на активи

11.03.2016Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви значително разхлабване на паричната си политика в четвъртък в опит да стимулира икономическия растеж и инфлацията в еврозоната. Макар въвеждането на нови стимули да бе очаквано, размерът и обхватът на мерките са по-широки от предварителните прогнози. Това доведе до поскъпване на европейските акции и резки движения на валутните пазари.

ЕЦБ понижава основн... още

Закъсалите общини ще получават безлихвени заеми

11.03.2016Парламентът одобри на първо четене текстовете, с който се създава нова процедура за финансово оздравяване на общини с бюджетни затруднения. Правителственият законопроект беше подкрепен от 101 народни представители, като "против" гласуваха 23-ма, а 8 с "въздържал се".

С промяна в Закона за публичните финанси се предвижда общините да могат да получават безлихвени заеми при условия, определени от ... още

”Булгаргаз” предложи 23% по-евтин газ от април

11.03.2016Природният газ да поевтинее с 23 на сто от април, предложиха от "Булгаргаз".

Ако КЕВР одобри предложението, през следващото тримесечие хиляда кубически метра от синьото гориво ще се продават за 312 лева без акциз и ДДС.

Намалението е възможно заради по-ниските доставни цени на природния газ.

В сравнение с прогнозата, предложените днес цени от "Булгаргаз" са с около два процента и полов... още

Експертите видяха дъното на петролните цени

11.03.2016В петък Международната енергийна агенция (MAE) съобщи, че цените на суровия петрол може би вече са оформили дъно, тъй като завръщането на Иран на пазара се е оказало по-малко драматично, отколкото обещаваха властите в Техеран и с оглед на сигнали за спад в предлагането на "черното злато" от производителките извън ОПЕК.

В последния месечен доклад на МАЕ се отбеляза, че на забележителното възстан... още

123