Начало | Новини | Закъсалите общини ще получават безлихвени заеми

Закъсалите общини ще получават безлихвени заеми

Парламентът одобри на първо четене текстовете, с който се създава нова процедура за финансово оздравяване на общини с бюджетни затруднения. Правителственият законопроект беше подкрепен от 101 народни представители, като "против" гласуваха 23-ма, а 8 с "въздържал се".

С промяна в Закона за публичните финанси се предвижда общините да могат да получават безлихвени заеми при условия, определени от министъра на финансите, със срок на възстановяване, който не може да бъде по-дълъг от срока на процедурата за финансово оздравяване. С новите текстове се дефинират още и условията, при които ще се смята, че дадена община е с финансови затруднения и в каква степен.

Когато са налице поне три от условията, е предвидено кметът да уведомява общинския съвет за финансовото затруднение и да предложи на общинския съвет откриване на оздравителна процедура. Оздравителният план ще се изготвя от кмета, който ще е длъжен да го обсъди с местната общност, а съветниците ще го приемат. Процедурата за финансово оздравяване не може да е по-дълга от три години.

В законопроекта е предвидено бюджетът на община с открита процедура за финансово оздравяване да се съгласува предварително с министъра на финансите и да се разглежда от общинския съвет заедно със становището на министъра.

Според депутата от БСП Румен Гечев с новите текстове се стимулират общините, които не спазват финансовата дисциплина, а се наказват спазващите я. Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт пък предупреди, че не може да се концентрира такава огромна власт върху един министър, независимо кой е той.

Новини

ЕЦБ понижи лихвите и увеличи покупките на активи

11.03.2016Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви значително разхлабване на паричната си политика в четвъртък в опит да стимулира икономическия растеж и инфлацията в еврозоната. Макар въвеждането на нови стимули да бе очаквано, размерът и обхватът на мерките са по-широки от предварителните прогнози. Това доведе до поскъпване на европейските акции и резки движения на валутните пазари.

ЕЦБ понижава основн... още

Закъсалите общини ще получават безлихвени заеми

11.03.2016Парламентът одобри на първо четене текстовете, с който се създава нова процедура за финансово оздравяване на общини с бюджетни затруднения. Правителственият законопроект беше подкрепен от 101 народни представители, като "против" гласуваха 23-ма, а 8 с "въздържал се".

С промяна в Закона за публичните финанси се предвижда общините да могат да получават безлихвени заеми при условия, определени от ... още

”Булгаргаз” предложи 23% по-евтин газ от април

11.03.2016Природният газ да поевтинее с 23 на сто от април, предложиха от "Булгаргаз".

Ако КЕВР одобри предложението, през следващото тримесечие хиляда кубически метра от синьото гориво ще се продават за 312 лева без акциз и ДДС.

Намалението е възможно заради по-ниските доставни цени на природния газ.

В сравнение с прогнозата, предложените днес цени от "Булгаргаз" са с около два процента и полов... още

Експертите видяха дъното на петролните цени

11.03.2016В петък Международната енергийна агенция (MAE) съобщи, че цените на суровия петрол може би вече са оформили дъно, тъй като завръщането на Иран на пазара се е оказало по-малко драматично, отколкото обещаваха властите в Техеран и с оглед на сигнали за спад в предлагането на "черното злато" от производителките извън ОПЕК.

В последния месечен доклад на МАЕ се отбеляза, че на забележителното възстан... още

123