Начало | Актуално | Китайските инвестиции в Европа достигнаха рекордните 23 млрд. долара

Китайските инвестиции в Европа достигнаха рекордните 23 млрд. долара

Инвестициите на китайски компании в Европа и Съединените щати са достигнали рекордно високи нива въпреки забавения растеж на втората най-голяма икономика в света, пише Financial Times.

Според данните на консултантските фирми Baker & McKenzie и Rhodium Group контролираните от държавата и частните китайски бизнеси са инвестирали през миналата година безпрецедентните 23 млрд. долара в страните от Европейския съюз, Норвегия и Швейцария. За същия период компании от Китай са вложили 15 млрд. долара в САЩ.

Забавен темп

Макар общото ниво да е рекордно, данни показват, че китайските инвестиции в западните икономики може би се забавят. Новите китайски вложения в Европа са нараснали с 28% спрямо резултата от 18 млрд. долара за 2014 г. Това увеличение обаче е по-малко от удвояването на инвестициите между 2013 и 2014 г. Тези в Съединените щати са се покачили със 17% спрямо нивото от 12.8 млрд. долара, достигнато през 2014 г.

Въпреки това през тази година вероятно ще бъде достигнат нов рекорд на китайските инвестиции в западни икономики. През първите шест седмици на 2016 г. китайски групи обявиха подготовката на потенциални сделки на стойност 70 млрд. долара.

Директните китайски вложения в страни от еврозоната са нараснали с 37% до 17.1 млрд. долара през 2015 г. Най-много средства е привлякла Италия, което се дължи основно на сделката между производителя на гуми Pirelli и ChemChina на стойност 7.9 млрд. долара. На второ място се нарежда Франция, към която са насочени 3.6 млрд. долара чрез редица големи сделки в сферите на туризма и инфраструктурата.

В САЩ китайските интереси са били основно към щатите Ню Йорк, Калифорния и Тексас. Най-голяма част от инвестициите – 5.4 млрд. долара, са отишли в Ню Йорк, като повечето сделки са били в компании за финансови услуги и недвижима собственост.

Икономически растеж

Притесненията за икономическото забавяне на Китай доведоха до сътресения на международните финансови пазари и се отразяват негативно на перспективите на еврозоната и много други световни икономики. Влошаващите се условия в Китай принуждават големите централни банки по света да въвеждат нови финансови стимули и поставят под въпрос възможността на Федералния резерв на САЩ да продължи започнатото през декември повишаване на лихвите.

Някои изтъкнати фигури като най-богатия човек в Китай Уан Цзиенлин изразяват опасения относно инвестициите на държавни компании в Европа, изтъквайки, че те не могат да отговорят на международните стандарти за управление. Отговарящият за сливанията и придобиванията в Baker & McKenzie Майкъл Дефранко обаче оценява високо китайските инвестиции в развитите икономики. "Намираме се в турбулентни за икономиката времена, но въпреки това виждаме китайски компании, които действат с увереност и продължават да правят големи стъпки в Европа и Северна Америка", изтъква той.

Актуално

Китайските инвестиции в Европа достигнаха рекордните 23 млрд. долара

11.03.2016Инвестициите на китайски компании в Европа и Съединените щати са достигнали рекордно високи нива въпреки забавения растеж на втората най-голяма икономика в света, пише Financial Times.

Според данните на консултантските фирми Baker & McKenzie и Rhodium Group контролираните от държавата и частните китайски бизнеси са инвестирали през миналата година безпрецедентните 23 млрд. долара в страните от ... още

Европейската икономика продължава да изостава от американската

11.03.2016Европейската икономика продължава да изостава от американската, сочи традиционното проучване "Барометър за реформи – пролет 2016" на Конфедерацията на европейския бизнес. Българската стопанска камара е член на конфедерацията. Така едва 20% от препоръчаните от Европейската комисия реформи са били изпълнени на национално равнище.

Общата данъчна тежест в ЕС остава над 50% по-висока спрямо САЩ и на... още

Заглавие на актуалната новина

22.04.2010Текст на актуалната новина. Текст на актуалната новина.

Текст на актуалната новина. Текст на актуалната новина. Текст на актуалната новина. Текст на актуалната новина. Текст на актуалната новина.... още

1