Начало | Анализи и коментари | Тежки времена за валутните играчи

Тежки времена за валутните играчи

Все по-трудно е да се изкарват пари на международния междубанков валутен пазар, въпреки че средният дневен оборот там се оценява на 5.3 трлн. щ. долара. Основната причина са резките колебания на котировките в рамките на няколко дни - навремето това се случваше за седмици или по-скоро за месеци (освен в изключителни ситуации на високи рискове от различен характер). Това коментира Хю Килън - шеф на звеното за валутна търговия, борсови стоки и книжа с фиксиран доход в австралийската "Уеспак бенкинг корп." "Двигател" на този процес, според Килън, който има 27-годишен стаж на финансовите пазари, е пресъхващата ликвидност - а това се случва заради нежеланието на банки и инвеститори да поемат риск, което прави ценовите обрати по-бързи и по-резки.

Например през октомври 2015-а средният дневен валутен оборот във Великобритания - най-големия световен търговски валутен център, е намалял с 21% спрямо същия период на 2014-а. А обемите в Северна Америка са паднали с 26%, по данни на централните банки на двете страни. През същия месец индексът, отчитащ размаха на ценовите колебания, изчисляван от "Джей Пи Моргън Чейз", е достигнал най-високата си стойност за последните четири години.

Свитият среден валутен оборот се дължи на поредица изненади, които изнервиха инвеститорите - от премахването на прага на швейцарския франк към еврото на 15 януари 2015-а до девалвацията на китайския юан и въвеждането на отрицателни лихви от "Бенк ъф Джъпен" - все стресови за капиталовите потоци фактори. А по време на високи колебания дългосрочните пазарни играчи по правило "се снишават" и изчакват, докато нещата улегнат. Същевременно намаляващите приходи от валутна търговия и растящите разходи, свързани с промените в регулацията на сделките, притиска банките да вкарат повече електроника за сметка на жива сила. Например през 2014-а едва 2300 души са сключвали сделки в дилърските офиси на най-големите банки в света - с 23% по-малко, отколкото преди четири години (по данни на фирмата за анализ "Коалишън дивелъпмънт").

Огромните загуби на световните фондови борси и високите валутни колебания засилиха призивите към членовете на Г-20 да положат повече усилия, за да заздравят стабилността. Финансовите министри и централните банкери на групата се договориха по време на съвещанието си на 26 и 27 февруари в Шанхай "да се въздържат от девалвации, целящи подобряване на конкурентните им позиции и да не използват валутни курсове за конкурентни цели". Те обещаха също да провеждат консултации за валутните пазари.

Тези ангажименти на думи не очароваха малцината анализатори и те призоваха за споразумение от типа "Плаза", подписано на 22 септември 1985-а. То целеше да се овладеят сътресенията във валутните курсове. Тогава правителствата на Франция, Западна Германия, Япония, САЩ и Великобритания се договориха да обезценят чрез валутни интервенции щатския долар спрямо западната германска марка и японската йена. Председателят на "Бенк ъф Инглънд" Марк Карни предупреди партньорите си, че ще бъдат въвлечени във валутна война, ако продължат да потапят под водата лихвените проценти. А управителният директор на МВФ Кристин Лагард посочи, че ефектът от монетарните политики, дори на най-иновативните, намалява.

Анализи и коментари

Тежки времена за валутните играчи

11.03.2016Все по-трудно е да се изкарват пари на международния междубанков валутен пазар, въпреки че средният дневен оборот там се оценява на 5.3 трлн. щ. долара. Основната причина са резките колебания на котировките в рамките на няколко дни - навремето това се случваше за седмици или по-скоро за месеци (освен в изключителни ситуации на високи рискове от различен характер). Това коментира Хю Килън - шеф на ... още

МОСВ търси 18 млрд. лв. за водния сектор

20.07.2010

За решаването на проблемите във водния сектор са нужни 15-18 млрд. лева, заяви министър Нона Караджова при отчета на дейността на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и регионалните му структури за първата година от управлението на правителството.

Средствата са необходими за подмяна на ВиК-мрежата, за изграждане и ремонт... още

Какво ще подкрепя Европейският фонд за подкрепа на еврото?

20.07.2010Словакия най-сетне каза „Да” на Европейския фонд за подкрепа на еврото. Така той вероятно ще започне да действа до месец, както прогнозираха представители на европейските власти малко след края на срещата на финансовите министри на Европейския съюз, която се състоя на 12 и 13 юли. Но страната постави условие – да не се отпускат кредити за Гърция, както и кате... още

Енергията oт ВЕИ ще се изкупува на търгове според най-ниската цена

20.07.2010Компаниите, които произвеждат електроенергия от възобновяеми източници, ще се явяват на търг за присъединяване към преносната мрежа, а "Електроенергийният системен оператор" на НЕК и електроразпределителните дружества ще избират онези, които предложат най-ниска цена. Това съобщава "Медиапул".

Промяната ще бъде факт през 2011 г. и е записана в изпратения за одо... още

1