Начало | Анализи и коментари | МОСВ търси 18 млрд. лв. за водния сектор

МОСВ търси 18 млрд. лв. за водния сектор

За решаването на проблемите във водния сектор са нужни 15-18 млрд. лева, заяви министър Нона Караджова при отчета на дейността на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и регионалните му структури за първата година от управлението на правителството.

Средствата са необходими за подмяна на ВиК-мрежата, за изграждане и ремонт на пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, подмяна на помпите за питейно водоснабдяване на безводни региони, възстановяване на системата за напояване в страната, изграждането на диги и корекция на речни корита, посочи Караджова.

Възможностите за финансиране са няколко - от държавния бюджет, чрез повишаване цената на услугата или чрез отдаване на концесии. Най-добрият модел ще бъде определен чрез обществени обсъждания, отбеляза Караджова, цитирана от БТА.

По думите на министъра посока за развитието и финансирането на водния сектор ще даде водната стратегия, която предстои да бъде разработена. В момента има процедура за избор на изпълнител за изработването на документа.

Забавянето се дължи на факта, че при първоначално обявения конкурс имаше само едно предложение, което не отговаряше на необходимите изисквания, посочи министърът. По думите й стратегията ще бъде широко обсъждана, а всички предприети мерки ще бъдат консултирани и с експерти на Световната банка.

За последната година е подобрена събираемостта на таксите за ползване на вода, за периода те са над 40 млн. лева, посочи министърът.

Тази седмица предстои окончателно приемане на Закона за водите от парламента, добави Караджова. С него се въвеждат ограничения за строителството на ВЕЦ в защитени зони по „Натура 2000“, на реки с малък отток или при заплаха за биоразнообразието. По думите на министъра е заложена и тенденцията за ограничаване и актуализиране на разрешителните за добив на инертни материали.

Анализи и коментари

Тежки времена за валутните играчи

11.03.2016Все по-трудно е да се изкарват пари на международния междубанков валутен пазар, въпреки че средният дневен оборот там се оценява на 5.3 трлн. щ. долара. Основната причина са резките колебания на котировките в рамките на няколко дни - навремето това се случваше за седмици или по-скоро за месеци (освен в изключителни ситуации на високи рискове от различен характер). Това коментира Хю Килън - шеф на ... още

МОСВ търси 18 млрд. лв. за водния сектор

20.07.2010

За решаването на проблемите във водния сектор са нужни 15-18 млрд. лева, заяви министър Нона Караджова при отчета на дейността на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и регионалните му структури за първата година от управлението на правителството.

Средствата са необходими за подмяна на ВиК-мрежата, за изграждане и ремонт... още

Какво ще подкрепя Европейският фонд за подкрепа на еврото?

20.07.2010Словакия най-сетне каза „Да” на Европейския фонд за подкрепа на еврото. Така той вероятно ще започне да действа до месец, както прогнозираха представители на европейските власти малко след края на срещата на финансовите министри на Европейския съюз, която се състоя на 12 и 13 юли. Но страната постави условие – да не се отпускат кредити за Гърция, както и кате... още

Енергията oт ВЕИ ще се изкупува на търгове според най-ниската цена

20.07.2010Компаниите, които произвеждат електроенергия от възобновяеми източници, ще се явяват на търг за присъединяване към преносната мрежа, а "Електроенергийният системен оператор" на НЕК и електроразпределителните дружества ще избират онези, които предложат най-ниска цена. Това съобщава "Медиапул".

Промяната ще бъде факт през 2011 г. и е записана в изпратения за одо... още

1